Lahjapapereiden ja pakkausten lajittelu

Käytä lahjapaperit ja -pakkaukset uudelleen

Monenlaisia pakkauksia ja papereita kertyy jouluna kotiin usein tavallista enemmän. Syntyvän jätteen määrää voi vähentää valitsemalla mahdollisimman vähän pakattuja tuotteita. Paketoinnissa ja askartelussa kannattaa käyttää materiaaleja, joita voi käyttää uudelleen ja käytön päätyttyä palauttaa kierrätykseen.

Hyväkuntoiset lahjapaperit, paperi- ja lahjakassit ja pakkauslaatikot kannattaa kerätä talteen ja käyttää myöhemmin uudelleen. Ympäristöystävällinen valinta on paketoida lahja sanoma- tai aikakauslehtipaperilla. Tällöin käärepaperit voi kierrättää keräyspaperin joukossa.

Lahjapaperi kuuluu energiajätteeseen

Lahjapaperit lajitellaan energiajätteeseen. Jos energiajätteen keräystä ei ole lähistöllä, paperit lajitellaan sekajätteen joukkoon. Lahjapaperit eivät sovellu keräyspaperiin, koska ne sisältävät runsaasti painovärejä ja paperin valmistuksessa käytettäviä täyteaineita.

Pakettinauhat kuuluvat energia- tai sekajätteeseen. Paperinarut sopivat keräyskartongin joukkoon. Ruusukkeet ja kankaiset lahjanauhat kannattaa säästää ja käyttää uudelleen.

Kukkien käärepaperit lajitellaan energiajätteeseen. Kääreinä käytetyt sanomalehtipaperit ovat keräyspaperia.

Joulukortit voi käyttää uudelleen askartelussa vaikkapa lasten kanssa. Käytöstä poistetut joulukortit lajitellaan keräyskartongin joukkoon.

Pahvi- ja kartonkipakkaukset, kuten lelujen ja muiden tavaroiden laatikot sekä suklaarasiat, ovat keräyskartonkia. Ne eivät kuulu keräyspaperiastiaan, koska pahvi ja kartonki näkyvät ruskeina läikkinä keräyspaperista valmistettavassa uusiopaperissa. Pakkaukset on hyvä litistää ja pakata tiiviisti ennen keräysastiaan laittamista.

Pakkausmuovit  kuuluvat energiajätteeseen. Jos energiajätteen keräystä ei ole lähistöllä, muovipakkaukset lajitellaan tai sekajätteeseen. 1.1.2016 alkaen muovipakkaukset voi palauttaa muovin aluekeräyspisteisiin, joista on lisätietoa www.kierratys.info ja  www.rinkiin.fi-sivuilla.

Lelurasiat ovat usein PVC-muovia, ja ne lajitellaan sekajätteeseen, koska PVC ei kelpaa kierrätyspolttoaineeksi.

« Lisää uutisia