Miksi paperia kannattaa kierrättää?

Keräyspaperista tehdään uusia tuotteita, useimmiten uutta paperia. Uusiopaperin valmistaminen säästää energiaa ja tuottaa vähemmän päästöjä ympäristöön.  Lue lisää paperinkierrätyksen ympäristöhyödyistä.

Mihin keräyspaperi päätyy?

Keräyspaperi viedään lähimmälle kierrätyslaitokselle, jossa se kootaan isompiin kuljetuseriin. Kotitalouksien keräyspaperi toimitetaan pääasiassa paperiteollisuuteen, jossa siitä tehdään sanomalehti- ja pehmopaperia. Lisäksi keräyspaperia käytetään jonkin verran esimerkiksi eristevillan raaka-aineena.

Mistä löydän lähimmän paperinkeräyspisteen?

Kierrätyspisteet löytyvät osoitteesta www.kierratys.info. Keräyspisteitä voi hakea karttanäytölle osoitteen tai postinumeron mukaan.

Mihin lajittelen toimistopaperit ja lasten värilliset piirustuspaperit?

Kotitalouksien keräyspaperin joukkoon voi laittaa kopiopaperia, muuta tulostuspaperia ja värillistä piirustuspaperia. Yritysten kannattaa sopia tulostuspaperin keräyksestä palveluntarjoajan kanssa.

Luottamuksellista tietoa sisältävät paperit kannattaa silputa tai toimittaa tuhottavaksi.

Miksi pahvia tai ruskeaa paperikassia ei saa laittaa keräyspaperin joukkoon?

Pahvi, kartonki ja ruskeat paperikassit aiheuttavat ongelmia paperintuotannossa, koska niiden ruskeita kuituja ei voida siistata. Jos ruskeita kuituja päätyy keräyspaperin joukossa paperitehtaalle, se näkyy ruskeina pilkkuina tai läikkinä lopputuotteessa, kuten sanomalehti- tai pehmopaperissa.

Keräyspahvilla ja keräyskartongilla on omat käyttökohteensa ja ne kerätään erikseen. Keräyspisteet löytyvät osoitteesta www.kierratys.info.

Haittaavatko niitit paperin uusiokäyttöä?

Niiteistä ei ole haittaa paperin uusiokäytössä, joten ne voidaan jättää keräyspaperiin. Uusiopaperin valmistuksessa niitit poistetaan siistausvaiheessa.

Pitääkö käyttämättömän puhelinluettelon muovipäällinen poistaa?

Kyllä.

Mitä tapahtuu keräyspaperin mukana olevalle muoville?

Muovi ei kuulu keräyspaperin joukkoon. Muovit pyritään poistamaan paperitehtaan prosessissa, mutta toisinaan muovinpalat päätyvät uusiomassaan saakka. Muovi näkyy reikinä ja mustina läikkinä valmiissa tuotteessa, jolloin erä voidaan joutua hylkäämään.

Miten lahjapaperit lajitellaan?

Lahja- ja käärepaperit voi lajitella energiajakeen joukkoon niillä paikkakunnilla, joilla sitä kerätään. Muualla ne kuuluvat sekajätteen joukkoon.

Voiko silputun paperin laittaa paperinkeräyspisteeseen?

Silputtua paperia voi laittaa paperinkeräykseen pieniä määriä kerrallaan. Silputtu paperi ei aiheuta ongelmia keräyspaperin käsittelyprosessissa, mutta voi tuottaa vaikeuksia kierrätyslaitoksella, sillä se leviää helposti ympäristöön tuulen mukana. Suuremmat määrät, kuten toimistoissa silputtu paperi, kannattaa laittaa toimistopaperin joukkoon.

Mihin voin viedä vanhat kirjat?

Jos kirjat kelpaavat luettaviksi, ne kannattaa viedä antikvariaattiin tai kirpputorille. Kirjat eivät sovellu keräyspaperin joukkoon, joten ne tulee lajitella sekajätteen joukkoon. Isompien kirjaerien vastaanotosta kannattaa sopia erikseen.

Minne voin ilmoittaa epäsiististä keräyspisteestä?

Kerro meille täyttyneestä tai epäsiististä keräyspisteestä palautelomakkeella tai sähköpostilla palaute(a)suomenkeraystuote.fi.