Paperinkerääjät: Teollisuus lietsoo aiheetta uhkakuvia (HS 16.11.2013)

Paperinkerääjien mielestä teollisuus vastustaa ehdotusta jätepaperin hyödyntämisestä väärin perustein.

Euroopan paperiteollisuus on täysin väärässä, kun se vastustaa keräyspaperin aseman muuttamista jätteestä tuotteeksi, sanoo Euroopan Keräyspaperiyhdistyksen Erpan puheenjohtaja Merja Helander.

Hänen mukaansa statuksen muutos jätteestä tuotteeksi avaa kierrätysalalle uusia mahdollisuuksia ja kannustaa investoimaan nykyaikaisiin lajittelulaitoksiin. Uudistus toisi Helanderin mukaan Eurooppaan uusia työpaikkoja.

Joulukuussa Euroopan parlamentti käsittelee EU-komission ehdottamaa säädöstä, joka muuttaisi jätepaperin tuotteeksi. Tuotestatuksen se saisi, jos raaka-aine sisältää vain 1,5 prosenttia epäpuhtauksia.

Arvioiden mukaan nyt jätepaperin seassa on viisi prosenttia epäpuhtauksia. Niitä ovat esimerkiksi muovi, metalli, hiekka ja lasi. Paperin joukkoon niitä pääsee siksi, että monissa Euroopan maissa jätteiden keruu on organisoitu huonosti.

”Keräyspaperin lajittelussa ja epäpuhtauksien poistamisessa todella syntyy uusi, puhtaampi tuote”, Helander sanoo.

Euroopassa kerätään vuosittain 60 miljoonaa tonnia jätepaperia, josta paperiteollisuuden omat organisaatiot keräävät 18 miljoonaa tonnia. Erpan jäsenyritykset ottavat talteen ja välittävät eteenpäin 30 miljoonaa tonnia keräyspaperia.

Euroopan ulkopuolelle jätepaperia viedään kymmenen miljoonaa tonnia. Suurin ostajamaa on Kiina, jolla on niukat kuituvarannot.

Euroopan paperiteollisuuden etujärjestö Cepi vastustaa jätepaperin luokittelemista tuotteeksi. Paperiyhtiöt pelkäävät, että tuotestatus edistäisi raaka-aineen vientiä. Se kaventaisi tarjontaa eurooppalaisille tehtaille ja nostaisi raaka-aineen hintaa.

Cepin mukaan komission suunnitelma lopettaisi tehtaita ja vaarantaisi jopa 140 000 työpaikkaa.

Puheenjohtaja Helanderin mukaan Cepi liioittelee uhkakuvia.

”Kysymys on kauppapolitiikasta. Paperiteollisuus haluaa hallita raaka-ainevirtoja, mutta teollisuuden perustelut ovat täysin vääriä.”

Hänen mukaansa puhtaammasta raaka-aineesta hyötyvät kaikki keräyspaperia käyttävät tehtaat sekä Euroopassa että Aasiassa.

”Euroopassa ei ole niukkuutta keräyspaperista, vaan vientiin toimitetaan niitä ylimääriä, joille eurooppalaisella paperiteollisuudella ei ole käyttöä”, hän sanoo.

Euroopan parlamentin ympäristövaliokunta vastustaa komission ehdotusta. Vastustajien joukossa on vihreiden europarlamentaarikko Satu Hassi.

”Minun on vaikea ymmärtää, miksi vihreän puolueen edustaja haluaa säilyttää paperin jätteenä. Sehän on puhdas raaka-aine, ja vihreiden kuningasajatus on materiaalien kierrättäminen ja siihen kannustaminen”, Helander sanoo.

Jyrki Iivonen

« Lisää uutisia